Focacciový macko

Čo budete potrebovať

5 g čerstvého droždia
75 ml vlažnej vody
1 štipka cukru
125 g múky (typ 550)
1 polievková lyžica olivového oleja
2 štipky  soli
1 polievková lyžica olivového oleja
  hrubá morská soľ
2 paradajky
1 hrsť  bazalkových lístkov
1 strúčik  cesnaku
1 polievková lyžica strúhaného parmezánu
2 polievkové lyžice olivového oleja
  soľ
  čierne korenie
1 forma na pečenie Zlatí mackovia

Postup

  1. V miske zmiešaj droždie s vlažnou vodou a štipkou cukru, pokým sa nerozpustí. Pridaj múku a nechaj cesto prikryté odpočívať 10 minút.
  2. Potom pridaj olivový olej a soľ a všetko prepracuj rukami na hladké cesto. Cesto prikry a nechaj ho na teplom mieste cca 1 hodinu kysnúť.
  3. Predhrej rúru na 220 °C na hornom a spodnom ohreve. Vymaž formu tenkou vrstvou olivového oleja a vysyp trochou morskej soli.
  4. Cesto znova dobre prepracuj, daj ho do formy a dobre ho vtlač dovnútra. Nechaj cesto ešte raz 10 minút kysnúť. Potom prstami vytlač do cesta malé priehlbinky, pokvapkaj povrch olivovým olejom a posyp ho morskou soľou. Zasuň formu do rúry a peč focacciového macka 25 minút.
  5. Medzitým umy paradajky, rozštvrť ich, odstráň zbytky stopiek a zvyšok nakrájaj na malé kúsky. Umy bazalku, utri ju dosucha a nahrubo ju natrhaj. Olúp strúčik cesnaku a rozdrv ho najemno. Všetko v miske zmiešaj s parmezánom a 2 polievkovými lyžicami olivového oleja a okoreň soľou a čiernym korením.
  6. Vyber ešte teplého focacciového macka z formy a servíruj ho s paradajkami.
obrázek

Pozrite sa na našej galérii.