Halloweenska tekvica

Čo budete potrebovať

Na tortu s priemerom 20 cm budete potrebovať:

Ingrediencie na cesto:

 10 vajec
 10 lyžíc kryštálového cukru
 12 lyžíc hladkej múky
   3 lyžice repkového oleja
   štipku soli

Ingrediencie na krém:

  500 g mascarpone
  150 g smotany na šľahanie
     4 lyžice práškového cukru
  1/3 lyžičky mletej vanilky
  oranžové farbivo – nemusí byť
  30 g čokolády na ozdobu
  cukríky Haribo Wummis alebo iné na ozdobu

Postup:

Začneme s prípravou korpusu. Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme si tri rovnaké formy s priemerom 20 cm, ktoré zľahka vymažeme olejom. Vajcia, cukor a štipku soli vyšľaháme ručným šľahačom do hladkej a nadýchanej peny. Šľahanie potrvá približne 10 minút.

Vajcia musia byť naozaj dokonale vyšľahané a to tak, že konzistencia bude tvoriť špičky, inak korpus nebude nadýchaný. Akonáhle je zmes vyšľahaná, znížime rýchlosť na minimum a len rýchlo zašľaháme olej. Hladkú múku opatrne po lyžiciach zapracujeme stierkou do našľahaných vajec. Snažíme sa pracovať opatrne, aby sme neporušili vzduchové bublinky. Cesto iba ľahko podoberáme, aby sme ho nepremiešali. Pracujeme naozaj len so stierkou, nie metličkou.

Takto pripravené cesto prelejeme do pripravených foriem. Jednotlivé formy zvážime, aby sme sa

uistili, že je v každom naozaj rovnaké množstvo cesta. Vložíme do vyhriatej rúry na cca 20-25 minút.

Korpusy po upečení by mali byť krásne zlatisté, mäkké a úplne zarovnané. Upečené korpusy necháme

vychladnúť vo formách približne 10 minút, potom vyklopíme a necháme dôjsť pri izbovej teplote.

Počas pečenia korpusov pripravíme čokoládovú polevu na zdobenie. Čokoládu vo vodnom kúpeli za občasného miešania rozpustíme na hladkú čokoládovú zmes. Pripravíme kúsok papiera na pečenie a pomocou špajle nakreslíme a vyplníme dva veľké trojuholníčky, jeden menší. Na záver nakreslíme pusu tekvice.

Necháme stvrdnúť.

Akonáhle sú korpusy už vychladnuté, pripravíme krém. Mascarpone ľahko prešľaháme s práškovým

cukrom a vanilkou, potom pridáme studenú smotanu na šľahanie a vyšľaháme do hladkého a hustého

krému. Nakoniec pridáme oranžové farbivo. Jednotlivé korpusy premažeme trochou krému, najväčšiu časť si však necháme na dokončenie. Premazanú tortu zrežeme do tvaru tekvice. Vrch ľahko vydlabeme cca 8 cm, aby sme vytvorili priehlbinu, do ktorej nasypeme cukríky. Celú tortu potrieme oranžovým

vanilkovým krémom a pridáme stuhnuté čokoládové ozdoby. Na záver tortu naplníme cukríkmi Haribo Wummis a ďalšími cukríkmi. A môžeme podávať.

obrázek

Pozrite sa na našej galérii.

obrázek