Taštičky plnené ovocím, ozdobené polevou a medvedíkmi Göldbaren

Čo budete potrebovať

Na cca 8 taštičiek potrebujete:

Ingrediencie na cesto:

● 150 g studeného mäsa
● 170 g hladkej múky
● 30 g práškového cukru
● štipku soli
● 3 lyžice ľadovej vody
● 1 žĺtok
● 1/3 lyžičky mletej vanilky

Ingrediencie na jablkovú plnku:

● 2 väčšie jablka
● 30 g trstinového cukru
● ½ lyžičky mletej škorice
● 20 g mäsa

Ingrediencie na potretie:

● 1 žĺtok
● 2 lyžice trstinového cukru

Ingrediencie na polevu:

● 60 g mrazených malín
● lyžička mlieka
● cca 100 g práškového cukru
● medvedíky  Göldbaren na ozdobu

Postup:

Začneme prípravou cesta. Z masla, múky, cukru a štipky soli vytvoríme v robote či bruškami prstov jemnú posýpku. Pridáme 3 lyžice ľadovej vody, žĺtok, mletú vanilku a vypracujeme hladké a trocha  lepivé cesto. Cesto riadne prepracujeme a uistíme sa, že v ňom nie sú žiadne nezapracované kusy masla. Pracujeme rýchlo, čím dlhšie budeme s cestom pracovať, tým bude teplejšie a lepivejšie. Zabalíme ho do potravinovej fólie a vložíme do chladničky stuhnúť aspoň na 45-60 minút.

Akonáhle je cesto už oddýchnuté, rozvaľkáme ho na ľahko pomúčenej pracovnej ploche na asi 0,3 cm tenký obdĺžnik o rozmere cca 48x18 cm. Z cesta vykrojíme 16 rovnakých obdĺžnikov s rozmerom 9x6 cm. Všetky presunieme na papier na pečenie a vložíme späť do chladničky aspoň na 20 minút, pretože cesto musí byť opäť studené, než ho budeme vkladať do rúry.

Medzi tým pripravíme jablkovú plnku.  Jablká olúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na malé kúsky. Spolu s cukrom, škoricou a maslom nasypeme do hrnca a pomaly zahrievame. Jablká zahrievame, kým ľahko nezmäknú a neskaramelizujú, trvá to niekoľko minút. Akonáhle sú už mäkké, odstavíme z platne a necháme vychladnúť.

Rúru predhrejeme na 190 °C. Polovicu pripravených obdĺžnikov z cesta  presunieme na plech aj s papierom na pečenie. Na každý obdĺžnik lyžicou pridáme jablkovú plnku. Okraje zľahka potrieme prešľahaným žĺtkom a priklopíme druhým pripraveným obdĺžnikom. Okraje cesta k sebe prstami zľahka pritlačíme a vidličkou stlačíme k sebe, tým vytvoríme po okrajoch zárezy. Nevadí, pokiaľ vytieklo trocha jablkovej šťavy.

Pripravené taštičky potrieme zvyšným prešľahaným žĺtkom, každú taštičku zľahka prepichneme vidličkou a rovnomerne posypeme trstinovým cukrom. Vložíme do rozpálenej rúry približne na 25 minút alebo pečieme dokým nebudú zlatistej farby.

Medzi tým, čo sa taštičky pečú, si pripravíme polevu. Mrazené maliny nasypeme do menšieho hrnca, pridáme lyžicu vody a zahrievame dovtedy, kým nebudú úplne mäkké. Pokiaľ by sa pripaľovali, môžeme priliať ešte trochu vody. Zmäknuté maliny prepasírujeme do misky cez jemné sitko, ktoré zachytia zrniečka. Takto nám vznikne jemná malinová poleva.  Pridáme lyžicu mlieka a práškový cukor a vymiešame hladkú a hustú polevu. Pokiaľ by bola až veľmi hustá, pridáme trochu mlieka, ak naopak až veľmi riedka, pridáme ešte cukor.

Upečené taštičky necháme úplne vychladnúť, potom zľahka potrieme pripravenou hustou malinovou polevou, ozdobíme medvedíkmi a môžeme ihneď podávať. 

obrázek

Pozrite sa na našej galérii.

obrázek